.
BestPrice Certification for Lipadoulis
Αναζήτηση
Καλάθι 0
 x 

Καλάθι 0
 x 

ιδιότητες λιπαντικών

oil characters 2Λιπαντικά κινητήρων...όλα όσα θα θέλατε αλλά και πρέπει να γνωρίζετε!

 

Τα λιπαντικά ή “λάδια” όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε ,είναι το πιο ζωτικό υγρό για τον κινητήρα ,καθώς ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος.
Η μείωση των τριβών ανάμεσα στα κινούμενα μηχανικά μέρη ώστε να μη δημιουργούνται φθορές, η ικανότητα απορρόφησης μέρους της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κινητήρα, ιδιαίτερα μάλιστα στα υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα (turbo), η αντιοξειδωτική τους δράση προστατεύοντας τα μέταλλα από τη διάβρωση, η ενίσχυση της στεγανοποίησης στο χώρο καύσης(πιστόνι-κύλινδρος), η απορρυπαντική τους ιδιότητα καθώς με τα ειδικά χημικά πρόσθετα που περιέχουν καθαρίζουν τον κινητήρα από τα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου και η ενεργοποίηση κάποιων εξαρτημάτων(π.χ. ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων) που δουλεύουν με υδραυλική πίεση, είναι οι κύριες λειτουργίες που εξασφαλίζουν τα λιπαντικά για τον κινητήρα.
Τι είναι όμως τα λιπαντικά και από τι είναι κατασκευασμένα: Σαν λιπαντικά ορίζουμε τις ρευστές η ημίρρευστες χημικές συνθέσεις που είναι αποτέλεσμα ανάμειξης βασικών ελαίων (base oils) και χημικών προσθέτων σε συγκεκριμένες αναλογίες που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των κατασκευαστών των κινητήρων. Ανάλογα με την προέλευση των συστατικών τους και τη σύνθεσή τους χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Τα ορυκτέλαια που είναι προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου τα οποία προσφέρουν χαμηλό κόστος αλλά μέτρια λίπανση και χαμηλή διάρκεια ζωής.
Τα ημισυνθετικά (με τις ονομασίες, semi-synthetic/synthetic based/synthetic ή synthetic),είναι προϊόντα ανάμειξης ορυκτελαίων και συνθετικής βάσεως λιπαντικών με συγκεκριμένο πακέτο χημικών προσθέτων, τα οποία κατά κανόνα προσφέρουν πολύ καλύτερη λίπανση από τα ορυκτέλαια και έχουν αρκετά μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Τα συνθετικά(full synthetic/100% synthetic) στα οποία η βάση τους παράγεται βιομηχανικά σε εργαστηριακές συνθήκες και αποτελείται συνήθως από εστέρες ή άλλες ενώσεις (πολυάλφαολεφίνες PAO) και εμπλουτίζονται με υψηλής ποιότητας χημικά πρόσθετα. Το κόστος τους είναι σαφώς υψηλότερο αλλά η χιλιομετρική τους απόδοση ιδιαίτερα μεγάλη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα συνιστούν για τους σύγχρονους κινητήρες με μεγάλα διαστήματα (Long life service) συντήρησης.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των λιπαντικών είναι το ιξώδες ή αλλιώς ο βαθμός ρευστότητας, που με απλά λόγια σημαίνει την αντίσταση του λιπαντικού στη ροή σε ακραίες θερμοκρασίες. Μεγάλο ιξώδες ,ίσον αργή ροή(παχύρρευστο λάδι).Μικρό ιξώδες, ίσον γρήγορη ροή(λεπτόρρευστο λάδι).Το ιξώδες των λιπαντικών συμβολίζεται με δύο αριθμούς και το γράμμα W.(π.χ. 5w-30, 10w-40 κ.ά).Στην πράξη όσο πιο χαμηλός είναι ο μικρός αριθμός (ρευστότητα στους 0 βαθμούς Κελσίου)τόσο καλύτερα ρέει το παγωμένο λάδι και όσο πιο υψηλός είναι ο μεγάλος αριθμός(ρευστότητα στους 100 βαθμούς Κελσίου) τόσο λιγότερο “λεπταίνει” το λάδι όταν υπερθερμαίνεται. Όλα τα λιπαντικά πολλαπλής ρευστότητας είναι εφοδιασμένα με ειδικά πρόσθετα που επιτρέπουν πολύ μικρές μεταβολές του ιξώδους τους στις εναλλαγές της θερμοκρασίας που συναντάμε χειμώνα-καλοκαίρι.
Η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη λίπανση του κινητήρα.
Στο βιβλίο του κατασκευαστή που συνοδεύει κάθε όχημα αναφέρονται οδηγίες για την επιλογή του λιπαντικού καθώς επίσης και τα διαστήματα(χρονικά ή χιλιομετρικά) αλλαγής αυτών.
Χρήσιμες συμβουλές
Οι αλλαγές λαδιών πρέπει να γίνονται στα διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης. Ούτε νωρίτερα(σπατάλη), ούτε αργότερα(αύξηση της φθοράς του κινητήρα).
Μαζί με τα λάδια καλό είναι να αλλάζετε και το φίλτρο λαδιού.
Οι κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας απαιτούν συνθετικά λιπαντικά και με ειδικές προδιαγραφές. Προτιμήστε αυτά και όχι οτιδήποτε άλλα σας προτείνουν λόγω έλλειψης γνώσης.
Πρέπει να ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού σε τακτά χρονικά διαστήματα(τουλάχιστον κάθε 3000 km για κινητήρα αυτοκινήτου και πολύ συχνότερα για κινητήρες μοτοσυκλετών ή σκούτερ), γιατί η ζωή του κινητήρα χωρίς αυτό μετριέται σε λεπτά!
Τα χρησιμοποιημένα λάδια ενός κινητήρα είναι δηλητηριώδη και καρκινογόνα. Οι οδηγοί που αλλάζουν μόνοι τους λάδια πρέπει να προσέχουν κατά το χειρισμό τους και να τα δίνουν σε ειδικούς σταθμούς ανακύκλωσης. Μη ξεχνάτε ότι 1 λίτρο από παλαιό μηχανέλαιο είναι ικανό να δηλητηριάσει 1.000.000 λίτρα πόσιμου νερού!
Τώρα που μετράμε και το λεπτό του ευρώ καλό θα είναι να κάνετε έρευνα αγοράς για το κόστος των λιπαντικών διότι σε πολλά συνεργεία των επίσημων δικτύων-αντιπροσωπειών οι χρεώσεις για την αλλαγή των λαδιών είναι ιδιαίτερα υψηλές και συνήθως δεν δικαιολογούνται από την ποιότητα των λιπαντικών.
Εάν προμηθεύεστε τα σωστά λιπαντικά εξοικονομείτε χρήματα και ο κινητήρας του οχήματός σας θα γουργουρίζει ευχαριστημένος για πολλά πολλά χιλιόμετρα!

Νewsletter

Εγγραφείτε για όλα μας τα νέα και τις προσφορές